onsdag 9 april 2014

R.I.P

Idag är det exakt 20 år sedan Panteras album Far Beyond Driven brutalt tog över första platsen från Ace of Base på den amerikanska Billboardlistan. En vecka senare blev de själva nedknuffade av Bonnie Raitt, och jämfört med de nio veckor som soundtracket till Lejonkungen var parkerat på toppen kanske det inte låter så märkvärdigt. I en värld full av grunge var dock Panteras bedrift en milstolpe för hårdrocken och dess överlevnad. Dessvärre överlevde inte Pantera, och om de inre stridigheterna inte hade varit nog tillintetgjordes möjligheten till en framtida återförening av en extremt tragisk händelse.

En decemberkväll bara tio år efter Billboardsuccén blev gitarristen Dimebag Darrell skjuten till döds på scenen under en spelning med sitt nya band Damageplan. Mördaren var en psykiskt instabil marinsoldat som var besatt av Pantera. Han skyllde bandets splittring året innan på Dimebag och hans bror Vinnie Paul, som båda varit med i Pantera och nu spelade tillsammans i Damageplan. Utöver Dimebag dog ytterligare tre personer den kvällen, men Vinnie Paul lyckades fly och klarade sig åtminstone fysiskt oskadd. I en intervju som gjordes med honom nyligen berättar Vinnie att han fortfarande har mardrömmar om händelsen, och att han blir påmind om det varje gång han läser om skottlossningar. Tro fan det!

Zakk Wylde dedikerade sin låt In This River (med Black Label Society) till Dimebag. I videon ser man Zakk och Dimebag som barn, men bara Zakk överlever till slutet. Jag kan inte kolla på den utan att böla. Kan du?

SÅ! Nu lägger vi undan sorgerna och minns Pantera som det en gång var.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar