fredag 29 augusti 2014

Från västfronten mycket nytt

På 90-talet, när hårdrocken var lite ledsamt halvdöd, fanns det ett ljus i mörkret och det kom från mina göteborgskamrater i Hammerfall. Albumet Glory to the Brave införskaffades skyndsamt när det kom ut 1997 och spelades flitigt i tonårsrummet. Låten med samma namn som skivan har en särskild plats i hjärtat, och när jag och lillebror kommer i allsångsstämning är det alltid den som gäller. Inte så vackert, men med inlevelse!

Det känns lite som att alla göteborgsband på ett eller annat sätt har haft ihop det med varandra under någon fas. Till exempel var Mikael Stanne från Dark Tranquillity den ursprungliga sångare i Hammerfall, och Jesper Strömblad både skrev låtar och spelade trummor innan han var med och startade In Flames. Nämnde jag att Oskar Dronjak också har spelat med In Flames? För att slippa bli åt helvete för insnöad räcker det att säga att nästan samtliga nuvarande eller tidigare medlemmar har varit inblandade i antingen In Flames eller Dark Tranquillity, med undantag för den där skönsjungande, körledande, skådespelande dalmasen OCH...

...SOM så många andra gånger finns det en koppling till Yngwie Malmsteen. Är det inte fantastiskt! Anders Johansson, som förutom att vara Hammerfalls nuvarande trummis även är en fena på kontrabas - dock inte i Hammerfall vad jag vet, spelade med Yngwies Rising Force på 80-talet. Vilken kille.

Idag släpper Hammerfall sitt nionde studioalbum, (r)Evolution, och för att fira det spelar de på Lisebergs stora scen 20:00 ikväll. Hela Göteborg kommer. Kommer du?

Här kommer ett smakprov från den nya plattan. Tillbaka till rötterna, och ännu en episk Hammerfallvideo. 
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar